Belgesel Filmleri

 

1982 ADA
Ayvalık ve çevresindeki adalarda yapılan çekimlerden oluşturulan, ilk HALUK CECAN Belgeseli

1988 SEYİR GÜNLÜĞÜ
Yapım Tarihi : 1988 ( 53 Gün )
Bölüm Sayısı : 10
Çekim Mekanı : Akdeniz ve Kıbrıs Adası
Yönetmen, Yapımcı : Orhan TUNCEL
Su Altı Kameramanı : Haluk CECAN
Belgesel tamamen Türk ekipten oluştuğu için ilk Türk Su Altı Belgeseli denilebilir.
Seyir Günlüğü, TRT ve İstanbul Su Ürünleri Yüksek Okulunun birlikte çalışarak gerçekleştirdiği bir su altı belgeselidir. Deniz biyolojisinin yanı sıra su altında kullanılan teknik malzemelerin kullanılışı, deniz kirliliği, Çanakkale batıkları gibi konuları da içermektedir.
Bu yönüyle belgesel, sualtı yaşamını gözler önüne sermekle birlikte dalgıçlıkla ilgilenen amatörlere bir kılavuz niteliği taşımaktadır.
Kaynak - TRT Radyo Televizyon Dergisi Sayı 130 ve Kameraarkası.org

1990 MAVİ DERİNLİĞİN DİŞLERİ
Yapım Tarihi : 1990
Süresi : 20'
Bölüm Sayısı : 1
Yönetmen, Yapımcı : Haluk CECAN
Senaryo : Müşfik AKARCAN
Su Altı Kamera : Haluk CECAN
Yönetmenin 8. filmidir. Sualtındaki canlıların vahşi ve acımasız mücadelelerini ve onlara uzatılan sevgi dolu bir elin ortaya çıkardığı vahşi maskeleri altındaki yumuşak yüzlerini anlatan bir belgeseldir.
4. Ankara Film Festivaline katılmıştır.
Kaynak - 4. Ankara Film Festivali katalogu ve Kameraarkası.org

1991 SESSİZ DÜNYADA GEZİNTİLER
Yapım Tarihi : 1991 ( 60 Gün )
Çekim Mekanı : Ege ve Akdeniz kıyıları
Yapımcı,Yönetmen : Orhan TUNCEL
Yapım ve Yönetmen Yardımcısı : Müşfik AKARCAN
Metin Yazarı : Orhan TUNCEL / Müşfik AKARCAN / Haluk CECAN
Seslendiren : Hayri KÜÇÜKDENİZ
Post Production : Deniz ATEŞTÜRK / Göksel GÜLENSOY / Şadan ÇAĞLAR
Su Altı Kameramanı : Haluk CECAN
Su Altı Kamera Asistanları : Güngör MUHTAROĞLU / Yavuz Bedri TUNCEL / Yalçın URAS
Kameraman : Erdinç TUNÇ
TRT İstanbul Televizyonu tarafından hazırlanan sualtı belgeseli 60 günde tamamlandı. Antik kalıntılar, Caretta Caretta cinsi kaplumbağalar, batık kentler, nesli giderek tükenen Akdeniz Fokları ve çeşitli sualtı canlıları görüntülendi.
Belgesel Türk Su Altı Belgeseli olarak yurt içi ve yurt dışında 7 ödül aldı. Kaynak - Orhan TUNCEL ve Kameraarkası.org

1992 TENTEN VE DENİZLER HAKİMİ
Yapım Tarihi : 1992
Süresi : 15'
Yönetmen : Haluk CECAN
Su Altı Kamera : Haluk CECAN
Fransa'nın Strasbourg kentinde Mart ayı içinde düzenlenen Uluslararası Sualtı Filmleri Festivali'nde, dalgıç ve fotoğrafçı Haluk Cecan'ın çektiği "Tenten ve Denizler Hakimi" adlı film üçüncülük ödülü kazandı. Haluk Cecan, çekimini tamamen kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği bu filmle Tunus ve İspanya'da düzenlenecek festivallere katılmaya hazırlanıyor.
Haluk Cecan, Türkiye'nin üç tarafını çevreleyen denizlerdeki güzelliği, kamerasıyla dünyaya tanıtıyor. Cecan'ın bu son ödüllü filminde 4 ayda inşa edilen köpekbalığı biçiminde bir denizaltı kullanıldı. 2 motoru sayesinde su altında 2 saat gidebilen denizaltının yüzgeçleri, kuyruğu ve ağzı hareket edebiliyor.
Cecan, bu filmde ilk kez sualtı canlılarına "kostüm ve makyaj" uyguladı. 100 değişik modeldeki kostümler, balıklara, yengeçlere, ıstakozlara giydirildi. Çevre ve doğa problemlerine değinilen film, Karadeniz, Marmara ve Ege'de 2 yıllık çalışma sonunda tamamlandı.
Kaynak - Gazete Makalesi ve Kameraarkası.org

1994 MAVİNİN DOSTLUĞU
Yapım Tarihi : 1994
Süresi : 15'
Bölüm Sayısı : 1
Yönetmen : Haluk CECAN
Su Altı Kamera : Haluk CECAN
Sualtı dünyasındaki canlıların sert, agresif tutumlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, beslenme zincirinden örnekleri, insan-balık ilişkilerini, kurulan dostlukları, sualtı dünyasındaki yaşam savaşından çarpıcı kesitleri anlatan belgesel.
Kaynak - Foça Kısa Film Festivali Web Sayfası ve Kameraarkası.org

1996 DİNAZOR
Yapım Tarihi : 1996
Süresi : 17'
Bölüm Sayısı : 1
Formatı : Fransızca
Yapımcı, Yönetmen : Haluk CECAN
Dünyanın ıssız bir yöresinde yaşayan iki canlının yaşamından kesitler verilen belgeselde, insanlarla birlikte doğanın, sualtı flora ve faunasının nasıl bozulduğu anlatılıyor.
Denizin altında yaşam kurmuş insanlardan birisi Haluk Cecan.
Bu yaşam öyle bir yaşam ki, yeryüzünde yapılan, yapılmak istenen şeyleri aynı oranda ama daha mistik olarak kapsıyor. Haluk Cecan bir sualtı belgeselcisi. Onun gördükleri, çektikleri bizim her fırsatta göremediklerimiz. Onun dostları balıklar, ahtapotlar. Onun sorunu denizin kirliliği. Onun aydınlığı da, karanlığı da denizin altında başlayıp bitiyor.
1982 yılından beri Haluk Cecan elinde kamerası, ışığı, balıkadamları, denize kattığı ve kendi yaptığı deniz yaratıklarıyla beraber çekim yapıyor. En son çektiği belgeselin ismi "Dinozor". Van Gölü canavarının etkilerinden sonra böyle bir belgesel çekmek istemiş Cecan. Bunun için kocaman bir canavar yapmışlar. Ve salıvermişler sulara.
"Denizlerimizde yaşadığımız sorunları ele almak istedim. Her balıkadamın aynı zamanda çevreci olduğuna inanıyorum. Çekim yapmak için canlı ve net görüntülere ihtiyacımız var. Dinozor belgeselinde en önemli mesajım, bu kirlilikte o kadar iri boyutlarda bir hayvanın artık yaşayamayacağına dikkkat çekmekti. Kirliliğin fantastik anlatımını tercih ettim."
"Dinozor'un bir kısmını ilginç hayvanlar olduğu için Kızıldeniz'de çektim. Artık uluslararası yarışmalarda konulu belgesellere öncelik tanınıyor. 30-40 ülke katılıyor. Fransızlar, Almanlar ve Japonlar bu konuda çok iyi. İlginç şeyler yapmalıyız".
Haluk Cecan şu günlerde Dünya Sualtı Filmleri 1. İstanbul Gösterimi'nin organizasyonuyla uğraşıyor. 20 - 21 Aralık'ta Galatasaray Lisesi'nde yapılacak festivalde bu yıl ödül alan filmlerin gösterimi yapılacak. Festivale Dünya Sualtı Filmleri Festival Başkanı Daniel Mercier, Başkan Yardımcısı Pierre Coton ve Kaptan Cousteau'nun Yardımcısı ve Yapımcı Andre Laban katılıyor.
Festival'de ayrıca sualtında oyuncuların tüp kullanmadan çevirdikleri ilginç bir film ve Kaptan Cousteau'nun araştırma gemisi Calypso'dan dalışlar sırasında çekilmiş filmler de gösterilecek.
Dinozor filmiyle Haluk Cecan geçtiğimiz günlerde Slovakya'da dördüncüsü yapılan Tatras Uluslararası Film Festivali'nde Jüri Özel, Bronz Denizatı ve Tatras ödüllerini kazandı.
Kaynak - Banu Bozdemir'in makalesi / 9. Ankara Uluslararası Film Festivali Katalogu ve Kameraarkası.org

1998 OLMAK, OLMAMAK
Yapım Tarihi : 1998
Süresi : ?'
Bölüm Sayısı : 1
Yönetmen : Haluk CECAN
Su Altı Kamera : Haluk CECAN

1998 MAVİ GÜNEY'DEN YEŞİL ADA'YA
Yapım Tarihi : 1998
Bölüm Sayısı : 13
Çekim Mekanı : Akdeniz ve Kıbrıs Adası
Yapımcı,Yönetmen : Orhan TUNCEL
Su Altı Kameramanı : Haluk CECAN
Dalış Ekibi : Güngör MUHTAROĞLU, Tamer ÇETİN ve Yalçın URAS
Belgeselde 15. yüzyıldan kalan bir Venedik batığı ve Girne açıklarında Milli Parkta yer alan Lagoslarla ilgili çekimler yer almakta.
1999 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü
Kaynak - TRT Radyo Televizyon Dergisi Sayı 130

Güverte
Bu haftaya kadar hep denizin üstünde olup bitenleri anlattık. Yukarıda ne kadar uçsuz bucaksız bir manzara varsa, bu denizin derinlerinde de o kadar geniş. Üstelik daha renkli, daha canlı ve sessiz... Gittikçe artan deniz kirliliği, yanlış balık avcılığı, su altı zenginliklerini yok ediyor. Gelişmiş ülkeler su altı çalışmalarına elli yıl önce başlamış ve büyük ölçüde tamamlamış. Bütün görüntüler saptanmış. Fakat Türkiye'de durum böyle değil.
Su altı belgesel yapımcısı Haluk Cecan, kamerasıyla yıllardır deniz diplerinde dolaşıyor. Geçtiğimiz günlerde bir belgesele daha imza attı. TRT ekranlarında izlenecek olan ‘‘Mavi Güneyden Yeşil Adaya’’ adlı belgeseli sizi de farklı bir dünyaya götürecek.
Gittikçe artan deniz kirliliği, yanlış balık avcılığı, su altı zenginliklerini yok ediyor. ‘‘Bütün bunlardan dolayı Karadeniz ve Marmara harcandı, Ege ve Akdeniz'de de geç kalmamalıyız,’’ diyor. Haluk Cecan su altı dünyasının çok zengin olduğunu, bu dünyanın bir an önce görüntülenmesi gerektiğini vurguluyor.
Gelişmiş ülkeler su altı çalışmalarına elli yıl önce başlamış ve büyük ölçüde tamamlamış. Bütün görüntüler saptanmış. Fakat Türkiye'de durum böyle değil. Cecan ‘‘Batıklarla ilgili çalışmalar yapılıyor ama canlılarla kimse ilgilenmiyor. Su altında yaşayan canlıların görüntülerinin toplandığı bir cilt Türkiye'de mevcut değil. Üniversitelerde bile canlıları kara kalem çalışmalarıyla anlatıyorlar. Bütün bu çalışmalar çok zaman ve çok yatırım gerektiriyor. Böyle olunca da bu işe ilgi en az seviyede kalıyor. Halbuki tüm yok etme çabalarımıza rağmen su altı zenginlikleri konusunda oldukça şanslıyız.’’
SUALTININ YÖNETMENİ
Cecan'ın çocukluğu Moda ve Kalamış'ta geçti. Tabii o zamanlar Marmara Denizi bu kadar kirli değildi. 14-15 yaşlarındayken bir arkadaşından satın aldığı bir film makinesiyle ilk kısa su üstü çekimlere başladı. Ama denizin içindeki dünya onu daha çok çekti. O yıldan sonra her yıl üç beş ay Ege ve Akdeniz'de dalmaya başlayan Cecan hayatına film ve fotoğrafı da soktu.
1988 yılında Orhan Tuncel ile birlikte çalıştı ve ilk Türk su altı belgeseli olan ‘‘Seyir Günlüğü’’nü hazırladı. Bu belgesel, İstanbul'dan Bodrum'a kadar süren bir yolculuğun su altı ve su üstü görüntülerinden oluşuyordu. Kısa sürede belgesel dünyasının ayrılmaz ikilisi olarak anılan Haluk Cecan ve Orhan Tuncel, ‘‘Marmara Takım Adaları’’, ‘‘Mavi Derinliğin Dişleri’’, ‘‘Sessiz Dünyada Gezintiler’’ imzalarını taşıyan belgesellerden bir kaçı. Cecan'ın Türkiye'de ve Uluslararası Film Festivalleri'nde su altı görüntü yönetmenliği dalında ödülleri de var.
Kaynak - Selcen Tanınmış , Ümit KÜRÜZ / Hürriyet Gazetesi ve Kameraarkası.org

1999 CALYPSO'DA KALAN HATIRALAR
Yapım Tarihi : 1999
Bölüm Sayısı : 1
Yapımcı,Yönetmen : Haluk CECAN
Sualtı Belgeselcisi Haluk Cecan, dünyaca ünlü deniz bilinci Kaptan Cousteau’nun ekibine uzun yıllar başkanlık yapan Andre Laban’ın, Calypso’daki 20 yıllık anılarını belgeselleştiriyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında Bodrum’da Andre Laban ile buluşan Cecan, özel bir kanal için çekmeyi düşündüğü belgesel film için hazırlıkları sürdürdüklerini açıkladı. Türkiye, Fransa, Monaco’daki Oşinografi Müzesi ve Kaptan Cousteau ekibinin ünlü gemisi Calypso’da çekimleri yapılması düşünülen belgesel filmle ilgili Cecan şunları söylüyor:
“Andre Laban’ın Kaptan Cousteau ile olan hatıralarını, dünya denizlerindeki dalışlarını, denizaltılarla yaptıkları araştırmaları ve daha bir dizi öyküyü ekrana aktarmaya çalışacağım.” Kaptan Cousteau'nun sağ koluydu
Andre Laban, ilk olarak 1965 yılında merkezi Monaco’da bulunan Oşinografi Müzesi’nde organize edilen “Consert 3” adlı projede ekip şefi olarak göreve başladı. Haftalarca sürecek bir deney için beş arkadaşı ile birlikte 17 Eylül 1965 tarihinde 150 metrekarelik çelik bir küre içinde 100 metre derinliğe indi. Mühendis Andre Laban bu deneyle yeni çevrenin insanın hayati organları üzerindeki tesirlerini ölçmek için o günün şartlarıyla inanılmaz bir macerayı gerçekleştirdi.
Laban 20 yıl Calypso ekibiyle dünya denizlerini gezdi. Calypso’nun denizaltılarının ve sualtı kameralarının kabinlerinin yapımında hep baş rol oynadı. 1954 yılında ise Kaptan Cousteau ekibiyle İstanbul’a geldi.
Çalışmalara Fransa'da başlayacaklar
Haluk Cecan, Andre Laban’ı 1990 yılında Fransa’nın Juan Les Pins kentinde tertiplenen Dünya Sualtı Filmleri Festivali’nde tanıdığını belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:
“O günden bu güne tanıdığım kahramanlar arasında Andre Laban’ın özel bir yeri vardır. Her yıl ziyaret ettiğim Dünya Festivali’nde bu dostluk pekişti ve önce 1997 yılında İstanbul’daki Sualtı Filmleri Festivali’ne davet ettik. Daha sonra geçtiğimiz Eylül ayının ilk haftasında bu dostumuzu tekrar ülkemize davet ederek birlikte 10 gün boyunca Bodrum civarında dalışlar yaptık. Kendisi ile proje hakkında önümüzdeki günlerde Fransa’da bir araya geleceğiz.”
Kaynak - Zaman Gazetesi ve Kameraarkası.org

2000 MAHŞERİN ATLILARI
Yapım Tarihi : 2000
Bölüm Sayısı : 1
Yönetmen : Haluk CECAN
Su Altı Kamera : Haluk CECAN
Sualtının büyüsünü yansıtan deniz kurdu
Haluk Cecan'ın çektiği 'Mahşerin Atlıları' isimli sualtı filmi katıldığı tüm festivallerde ödül üstüne ödül kazanıyor
Çektiği sualtı filmleriyle uluslararası festivallerde bugüne kadar çeşitli ödüller kazanan Haluk Cecan, son olarak 'Mahşerin Atlıları' adlı filmiyle katıldığı Çek Cumhuriyeti'ndeki Tachov 22. Uluslararası Sualtı Filmleri Festivali'nden de ödülle döndü.
Sualtı filmleri konusunda Türkiye'nin sayılı isimlerinden biri olan Haluk Cecan'ın son filmi olan 'Mahşerin Atlıları' daha önce de, Strasbourg ve Marsilya Sualtı Filmleri festivallerinde 'Bronz Balina' ve Anfor ödüllerini almıştı. Çevre kirliliğine dikkat çeken 'Mahşerin Atlıları' ayrıca, 24. Uluslararası Ciclo Sualtı Filmleri Festivali'nde de 'Jüri Özel Ödülü' kazanmıştı.
Sualtı filmleri konusunda uzmanlaşmış pek çok ülkenin katıldığı bu festivallerde, çektiği filmlerle yıllardır adından söz ettiren Cecan, tam bir deniz tutkunu. Bir hobi olarak başladığı denizaltı çalışmalarına daha sonra kısa filmler çekerek devam eden Cecan, özellikle denizaltı canlılarına kostümler giydirerek çektiği 'Tenten ve Denizler Hâkimi' isimli filmle belki Türkiye'de değil ama Avrupa'da büyük ilgi çekmiş, yine yığınla ödül almıştı.
Özel bir teknik
Cecan son filmi 'Mahşerin Atlıları'nı tam iki buçuk yılda çektiğini söylüyor: "Bu filmde 40 kadar maket ve model kullandım. Bunların yapımı zaten altı ay sürdü. Sonra bunları Ayvalık'taki yazlığımın açıklarında denize monte ettim. Havanın uygun olduğu günlerde çekimleri tamamladık."
Kirliliğe dikkat çekti
"Nedir bu filmin özelliği, neden bu kadar çok ödül kazanıyor?" diye soruyoruz Haluk Cecan'a: "Bir kere deniz kirliliğine dikkat çeken bir film. Sadece bilinen o denizaltı görüntülerini, balıkları, böcekleri göstermiyor. Hareket eden dev maketler var filmde. Savaş arabaları, dev denizatları, heykeller, tapınaklar var. Filmin en önemli özelliği ise, bazı sahnelerde kullandığım özel bir teknik. Filmin bir bölümünde ışık alttan yani denizaltından geliyor. Bu sahneleri maketleri ve oyuncuları köpüklerle desteklemek suretiyle, ters olarak çektim. Yani hepsi baş aşağıydılar. Bu teknik dünyada ilk kez uygulanıyor. Zaten Tachov'daki festivalde aldığım 'Deniz Kızı' ödülünü, en ilginç ve yapımı en zor olan filmlere veriyorlar."
Uzun yıllar mimarlık yapan Cecan, bütün birikimini sualtı çalışmalarına yatırmış, aradığı huzuru denizaltında bulan şanslı bir insan. Hiçbir maddi gelir beklemeden sürekli denizaltı araştırmaları yapan, filmler çeken bu deniz kurdu, yakında yine ilginç filmlere imza atacağını söylüyor.
Kaynak - Hızır TÜZEL / İSTANBUL Gazete Makalesi ve Kameraarkası.org

2004 ROTA
Yapım Tarihi : 2004
Bölüm Sayısı : ?
Yapımcı,Yönetmen : Levent Çelmen
Su Altı Kamera : Haluk CECAN
'Beyaz cam'ın tek yelken ve denizcilik programı, mayısta TV8'de yayın hayatına başlıyor. Her bölümünde denizcilik kültürünün farklı bir yanının ele alınacağı ve ekibin seyir hikâyelerinin ekrana yansıtılacağı 'Rota' adlı program, geçtiğimiz ay ekibimizi görüntülemek üzere ofisimizdeydi. Programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen tiyatro sanatçısı Levent Çelmen'in ‘rota’sı, yelken yarışları, sualtı dünyası, tekneler, deniz okulları, sektörde yaşanan sorunlar, Türkiye ve Akdeniz kıyılarında seyahat hikâyelerinden geçiyor. Ekip çekimleri tamamladıktan sonra, biz de projenin nasıl oluştuğunu ve programda hangi konuların yer alacağını Çelmen'e sorduk. İşte aldığımız yanıtların çizdiği portre:
Çelmen, daha önce TRT'de yayınlanan 'Deniz Magazin' programına da imza atan, deneyimli bir isim. Denizcilerden, sadece denizcilikle ilgili bir program için talep gelince, programın rotası da kendiliğinden oluşmuş. Ünlü sualtı kameramanı Haluk Cecan'ın çekimlerinin de yer alacağı programın her bölümünde üç ana tema yer alacak: Dalış dünyası, seyir hikâyeleri ve sektörden haberler...
Ekip, kendilerine ait bir tekneyle Türkiye, Ege Adaları, Mısır, İsrail ve İtalya kıyılarında da çekimler yapacak. Seyahatler sırasında temel navigasyon bilgilerinin de verileceğini belirten Levent Çelmen; asıl amaçlarının denizcilerce bilinen teknik ayrıntılarla dolu bir program yerine, denizcilik kültürüne ve bu yaşam tarzının nimetlerine yer veren bir yapım olduğunu vurguluyor.
MAYRA Yat Rallisi'nin komodorluğunu ikinci kez üstlenen Ali Gündüz ile eşinin temmuz ayında çıkacağı dünya seyahatinden görüntüler de her bölümde yer alacak. Ardından Rota ekibinin güney kıyılarımızdaki tarihi ve turistik yerlerle dalış noktalarına yolculuğu başlayacak. Denizcilik sektöründeki imalatçılara ve üreten insanlara ayrı bir önem vereceklerinin de altını çizen Çelmen; programın tamamen denizcilere yönelik olacağını ama denizi seven herkesin ilgisini çekebilecek renkli konular içereceğini de ekliyor. Bize ise kendisine bu mavi yolculukta başarılar dilemek kalıyor... Mayıstan itibaren, gözünüzü 'Rota'dan ayırmayın!
Kaynak - Navigamagazin web sitesi 2005

 

Son güncelleme: 28 Mayıs 2005, 14:30

 

HALUK CECAN Pages; Designed by Bora ÇETİN , Please " Care of Copyright © "