Peter Gabriel Turkiye

PG Diskografisi ve Yorumları
( PG Discography & Reviews )

 

 

Peter Gabriel Albümleri ve Yorumları.
Bu sayfayı hazırlamadan önce, "HE" yazımı Mayıs ayında hazırlarken, sevgili dostum ve PG fan'ı "Okan DOĞU"dan yardım istedim.
PG'in öyküsünün yanısıra, kendi yorumlarından oluşan bir Albümler Eleştirisi yapmıştı. Tümünü yazımda kullanamadım.
Aşağıda, Okan'ın bu yorumlarını ve onun hazırladığı PG Diskografisini bulacaksınız.
( B.Ç. - 28 Haziran 2004, 12:27 )

 

Peter Gabriel Albümleri'ne Bakış ;
Peter Gabriel'in solo kariyerinin yapıtlarını genel olarak Pop/Rock ve World Music/ New Age albümleri adı altında iki ayrı başlığa ayırabiliriz. Ancak bu her iki ayrı yapıyı, zaman boyutu da katarak iki ayrı dönem olarak da ayırmamız gerekir.
Gabriel, Genesis'den ayrıldıktan sonra yaptığı ve numaralandırılarak da adlandırılan 1, 2, 3 ve 4. albümlerinde daha kapalı, içe dönük psikolojik incelemelerle dolu, karanlık bir dünyanın melodi ve ritmleri nin yer aldığı daha rock soundu içerir. 1986 yılında yaptığı So adlı albümüyle bu dönem sona ermiştir. Günümüzde bu ilk dört albümden pek az yapıtı sahnede sergiliyor. Ülkemizde vereceği konserlerde de bu döneme ait sadece ilk albümde yer alan "Here Comes The Flood"'u DVDde izleyebildiğimiz kadarıyla piyano eşliğinde seslendirecek. Parça bir Gabriel klasiği olduğu kadarıyla da unutulmaz bir balad.
Gabriel fanatiklerinin en sevdiği dönemler bu ilk 1977-1984 dönemi yapıtları. İlk albümden mutlaka dinlenmesi gereken parçalar;
Moribund The Burgermeister,
Solsbury Hill (Bir pop müzik klasiği, en son geçen sene Ereasure tarafından yeniden seslendirilmişti)
Excuse Me (alaycı bir jazz etkileşimi olan eğlenceli bir parça)
Humdrum, Waiting For The Big One (Mükemmel bir Gabriel baladı)
ve Here Comes The Flood...Bir rock müzik şöleni adeta.
İkinci albüm bu derece parlak bir dönemi yansıtmasa da;
On the Air, D.I.Y ve yine hoş bir balad olan Mother Of Violence.
Üçüncü albüm yine Gabriel'in muhteşem klasiklesecek eserleriyle dönüşünü gösterir;
No Self Control, I Don't Remember, Games Without Frontiers (kişisel olarak en sevdiğim parçalardan biridir), Not One Of Us, ve ırkçılık karşıtı söylemlerin baş parçası kabul edilen Biko bu albümde yer almaktadır.
Bu dönemin son albümü olan dördüncü albümde ise;
Bir baş yapıt The Rhythm Of The Heat, I Have The Touch, 1982 yılını sallayan bir başka rock klasiği Shock The Monkey ve iki müthiş parça Wallflower ve Kiss of Life ile bu dönemin sonu geldi.
Gabriel albümlerinin World Music/New Age klasmanı ise bu albümden sonra Alan Parker filmi olan Birdy'e verdiği, yukarıda bahsettiğimiz albümlerin değişik ve enstrumantal versiyonlarından oluşan soundtrack ile başlar. Bu albüm bir sonraki baş yapıtın habercisi gibidir. Film ile inanılmaz bir uyum içermektedir. (Yada bir Gabriel hayranına öyle geliyor olabilir)
Son derece orjinal ritmler, ve karanlık atmosferlerle örülü bu dönemden sonra, 1986 yılında çıkan Pop albüm So ise, Gabriel'in yeni bir patlama yaptığı ve çok daha genç kuşağı yakalayan bir dönemdir. Bir pop ve video klasiği Sledgehammer, Big Time, World Müzik etkileşimini sürdürdüğü In Your Eyes ve Red Rain, ve gene kendinden beklenen tarzda Mercy Street ve Kate Bush ile seslendirdiği balad Dont Give Up bu albümden ilk hatırlananlar.
1989 yılında Martin Scorsese'nin The Last Temptation of Christ (Günaha Son Çağrı) filmi ile World Music/ New Age klasmanında bugüne değin yapılmış en başarılı yapıtı piyasaya sürdü. Albüm bir bütün olarak ele alınacak bir konu ise de bizim müzik piyasamız albümü sadece Irak Savaşı fon müziği olarak hatırlar.
1992 yılında gene Pop ritmli ancak daha ağır bir albüm olan Us'da ise Digging In The Dirt, Sinead O'Connor ile seslendirdiği balad Blood of Eden, Come Talk To Me, Steam o dönemin parlayan ancak bir önceki kadar yankı uyandırmayan albümüydü.
O yıllarda bilişim teknolojileri ve multimedia ile çok ilgili olan Gabriel pop müzik tarihinin ilk atılımlarını çıkarttığı iki CD-ROM ile göstermişti. Bulmacalar, keşifler, oyunlar ve müziğinin yer aldığı değişik çalışmalara imza attı. Sanatçının bu dönem gerçekleştirdiği video çalışmaları ise ayrı bir bölümde incelenebilir.
1997 yılında Millenium Dome projesi için istenen görsel projeye, ırkçılık, aile değerleri, şiddet ve çevre problemlerini masalsı benzetmelerle anlatan bir albümle katıldı. Albüm Peter Gabriel'in müzikal kariyeri açısından büyük bir başarı içermez.
Son albüm Up ise Darkness, Growing Up, More Than This ve yine bir klasik olabilecek olan Signal To Noise parçalarını içermekte. Gabriel, The Barry Williams Show adlı parçada, günümüz dünya TVlerinin (daha çok Amerikan) şiddet, ahlaki çöküntü içeren talk show programlarını ağır olarak eleştirdi. Destekleyen video klibinin ise MTVde yayını yasaklandı.
Okan DOĞU
( 2 Mayıs 2004, 14:04 )

 

Peter Gabriel Diskografisi ;

1 Car ... 2 Scratch ... 3 Melt ... 4 Security

Birdy ... Playslive ... So ... Passion

Us ... Revisited ... Shaking The Tree ... Secret World Live

Ovo ... Long Walk Home ... Up ... Hit

 

Yapım Aşamasında , Under Construction
Hazırlanıyor .... !

İsterseniz Amazon.com'dan yararlanabilirsiniz.

 

Son Güncelleme ( Last Updated ) : 28 Haziran (June) 2004, 20:31

Copyright ©2004, Bora CETIN
Bu sayfada yer alan tüm yazı ve fotoğraflar "Bora CETIN"e aittir, izinsiz alıntı yapılamaz, kullanılamaz.